۱- مالیات چیست؟ یا تعریف مالیات
یک سوال اساسی این است که مالیات چیست؟ سادهترین تعریف مالیات این است، مالیات مبالغ مشخص قانونی است که باید به دولت پرداخت کرد. هر شخص حقیقی و یا حقوقی (برای مثال شرکتها) چه ایرانی باشد یا غیر ایرانی، چه در ایران زندگی کند یا خارج از ایران باید بابت درآمدی که در ایران یا از ایران بدست می آورد به دولت ایران مالیات پرداخت کند. البته فقط بحث درآمد نیست بعضی وقتها مالیات بخاطر پول درآوردن یا به اصطلاح عایدی نیست.
۲- شرط های ضروری دریافت مالیات از اشخاص
لازم است بدانیم، دریافت مالیات توسط اداره مالیاتی از هر شخص سه شرط دارد.
اول اینکه نیازمند مجوز قانون است.
دوم اینکه مبلغ مالیات باید در طی فرایند قانونی و اداری و بر اساس مستندات درست تعیین شود.
سوم اینکه اگر اداره مالیاتی از کسی مالیات مطالبه کند او حق اعتراض و شکایت دارد.
3- مجوز قانونی در دریافت مالیات چیست؟
مجوز قانونی یعنی اینکه، قانون باید به اداره مالیاتی اجازه دریافت مالیات را داده باشد. برای مثال در قانون برای فروش ملک، ارث یا درآمد شرکتها مالیات تعیین شده است. اما اگر مقررات قانونی وجود نداشته باشد اداره مالیاتی نمیتواند درخواست مطالبه مالیات داشته باشد.
همچنین مبلغ مالیات باید طی فرایند قانونی و اداری بر اساس مستندات درست تعیین شود. برای همین اداره مالیاتی نمیتواند بدون مستند و بدون رعایت تشریفات قانونی مبلغ مالیات را تعیین کند.
در زمینه اعتراض و حق شکایت از اداره مالیات باید این امر براساس قانون و مقررات قانونی باشد.
۴- چرا باید مالیات بپردازیم؟
در همه کشورهای دنیا، دریافت مالیات منبع اصلی تامین هزینههای لازم برای مخارج عمومی است.
بر اساس فلسفه مالیات، هر شخصی که در یک جامعه زندگی می کند باید مالیات بپردازد. این پرداخت بخاطر استفاده از امکانات زندگی اجتماعی و متناسب با توانایی شخص در تامین هزینه لازم برای زندگی اجتماعی است.
۵- مالیات در دورههای گذشته
در طول تاریخ نیز همیشه دولتها و حکومتها از مردم مالیات گرفتهاند. ولی مالیات امروزی با مالیاتهایی که حکام گذشته از مردم میگرفتهاند متفاوت است. امروزه مالیات بر اساس مقررات قانونی و حفظ حقوق مردم باید اخذ شود. بههمیندلیل در گذشته، به پولهایی که حکام از مردم میگرفتند باج گفته میشد نه مالیات. چون رعایت حقوق مردم در اخذ باج اصلا چیز مهمی نبود. در کتاب «سفرنامه» ناصر خسرو، تجربه خود را درباره اخد باج برای ورود به شهری خاص را نقل میکند. باج درواقع نوعی مالیات امروزی بود.
امروزه دریافت مالیات توسط اداره مالیاتی از هر شخص برمبنای قانون، در طی فرایند دقیق و تشریفات قانونی ممکن است. در غیراینصورت حق اعتراض مودی (مالیات دهنده) محفوظ است. حتی مطالبه مالیات توسط مامور مالیاتی بدون داشتن مبنای قانونی، جرم است و برای مامور مالیاتی مجازات در پی دارد.
۶- قوانین و مقررات مالیاتی چیست؟
همانطور که گفتیم دریافت مالیات صرفاً بر اساس قانون و مقررات قانونی ممکن است. در غیر این صورت اشخاص می توانند با اعتراض از اوراق مالیاتی، نسبت به مالیات مطالبه شده شکایت کنند.
در ایران نیز قوانین و مقررات معینی در مورد دریافت و پرداخت مالیات وجود دارد. این قوانین و مقررات از ۵ بخش اصلی تشکیل شدهاند. مجلس شورای اسلامی قانونهای مالیاتی را مینویسد. هیات دولت آییننامههای مالیاتی را وضع میکند. سازمان امور مالیاتی بخشنامههایی را ابلاغ میکند. شورای عالی مالیاتی نظرات قانونی در مورد مالیات را ارائه میدهد و دیوان عدالت اداری از حق مردم در مورد مالیات دفاع میکند.
۶-۱- قوانین مالیاتی
اگر قانونگذار برای مالیات، قانونی تصویب نکرده باشد، اداره مالیاتی حق دریافت مالیاتی ندارد.
از نظر قانونی قوانین مهم مالیاتی شامل ۴ بخش است:
۲- قانون مالیات بر ارزش افزوده
۳- قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان
۴- برخی قوانین پراکنده دیگر
که این قوانین اساس قواعد دریافت و پرداخت مالیات را تشکیل میدهند.
۶-۲- آیین نامه های مالیاتی
قوانین مالیاتی معمولاً وارد روشهای اجرای قانون نمیشود بلکه روشهای اجرای قانون، توسط آیین نامههای اجرایی قانون تعیین میشود که غالباً توسط هیات وزیران یا وزارت امور اقتصادی و دارایی تصویب میشود.
لازم است بدانید آییننامههای مالیاتی صرفاً باید در چارچوب و مطابق قوانین مالیاتی باشد. در غیر این صورت هر شخصی میتواند از طریق دیوان عدالت اداری ابطال این مصوبات خلاف قانون را بخواهد. که البته این مورد باید از طریق وکیل خبره مالیاتی صورت بگیرد تا به نتیجه رسید.
۶-۳- بخشنامه های مالیاتی
قوانین و مقررات مالیاتی، توسط مامورین و ادارات مالیات اجرا میشود. ولی اقدامات مامورین مالیاتی برای تعیین مالیات و وصول آن نیز باید مطابق با قوانین و مقررات اجرایی مالیاتی باشد. بخشنامههای مالیاتی در واقع ابلاغیههایی هستند که سازمان امور مالیاتی در آن دستورات لازم را به مامورین و ادارات مالیاتی برای نحوه اجرای قانون مالیاتی اعلام میکند.
خوب است بدانید بخشنامههای سازمان امور مالیاتی نیز باید مطابق قانون و آیین نامه اجرایی آن باشد وگرنه مانند آییننامههای مالیاتی هر شخصی می تواند ابطال آن بخشنامهها را از دیوان عدالت اداری بخواهد.
۶-۴- آرای مالیاتی دیوان عدالت اداری
همانطور که در بخش قبل گفتیم، بخشنامههای مالیاتی و همچنین اقدامات مامورین و ادارات مالیاتی برای تعیین مالیات و وصول آن باید دقیقا مطابق قانون باشد. در مواردی که تعیین و وصول مالیات از شخص مطابق قانون نباشد وی می تواند با طرح دعوای درست در دیوان عدالت اداری ابطال عمل غیر قانونی سازمان امور مالیاتی را در جهت حفظ حقوق خود بخواهد. در واقع آرای دیوان عدالت اداری در مورد تکالیف و حقوق مالیاتی افراد از منابع مهم در مورد مالیات است.
۶-۵- نظرات شورای عالی مالیاتی
قوانین و مقررات مالیاتی همیشه روشن و شفاف نیستند در نتیجه در مواردی که در مورد معنای بخشی از قانون و یا مقررات مالیاتی ابهامی باشد شورای عالی مالیاتی که از تعدادی متخصص در امور مالیاتی تشکیل شده است برای رفع ابهام اعلام نظر میکند.
نظرات شورای عالی مالیاتی نیز بخشی از اسنادی است که آگاهی از آنها برای داشتن دانش و تخصص مالیاتی لازم است.
۷- انواع مالیات
مالیات انواع گوناگونی دارد؛ برخی مالیاتها مستقیماً از درآمدهای سالیانه گرفته میشود. این مالیات بخاطر کارهای سودآوری است که شخص انجام داده است که به آن مالیات عملکرد میگویند. نوع دیگر مالیات ارتباطی با درآمد ندارند و به صرف انجام یک عمل مثلاً خرید و فروش یک محصول وضع میشود که به آن مالیات بر ارزش افزوده میگوییم. نوع دیگر مالیات بخاطر استفاده شخص از یک سند است که به آن حق تمبر میگوییم.
۷-۱- مالیات بر درآمد
مالیات بر درآمد مهمترین نوع مالیات است. براساس قانون مالیاتهای مستقیم، همه اشخاص چه حقیقی یا حقوقی بابت درآمدهایی که سالانه دارند، باید مالیات بدهند.
میزان مالیات درآمد سالیانه، توسط اداره امور مالیاتی با توجه به درآمدها، هزینهها و معافیتهای قانونی فرد تعیین میشود.
اشخاص مشمول مالیات، برای پرداخت مالیات بر درآمد خود تکالیفی بر عهده دارند که عدم انجام برخی از آنها می تواند منجر به جریمههای مالیاتی شود.
۷-۱-۱- تعریف درآمد
نکته مهم این است هر درآمدی مشمول مالیات نیست بلکه مالیات بردرآمد چند شرط دارد.
اولاً منظور از درآمد، درآمد سالیانه است یعنی جمع درآمدی که شخص در طول سال مالی از فعالیت سودآور (انتفاعی) کسب میکند.
دوم مالیات به همه درآمد کسب شده تعلق نمی گیرد. بلکه از جمع درآمد سالیانه، هزینههای قابلقبول مالیاتی و نیز معافیتهای قانونی کسر میشود. آنگاه باقیمانده به عنوان درآمد، مشمول مالیات قرار میگیرد.
سوم هر عایدی به عنوان درآمد تلقی نمیشود. بلکه از نظر حقوقی صرفا به عایدیهایی مالیات تعلق میگیرد که شرایط، عناصر و ماهیت قانونی درآمد را داشتهباشند.
۷-۱-۲- کتمان درآمد در مالیات چیست؟
خوب است بدانیم صاحبان کسب و کار باید درآمد واقعی خود را از طریق تسلیم اظهارنامه به اداره مالیاتی اعلام کنند. در صورتی که درآمدی را کتمان کنند (یعنی از اداره مالیاتی مخفی کنند) ممکن است از نظر قانونی کتمان درآمد تلقی شود که هم جریمه مالی دارد و هم یک جرم مالیاتی تلقی میشود.
۷-۳- مالیات بر درآمد املاک
به درآمد هر کس حاصل فروش و اجاره دادن املاک وی، واگذاری حق سرقفلی و همچنین داشتن خانه خالی، مالیاتهایی تعلق می گیرد.
۷-۳-۱- قوانین مالیات بر نقل و انتقال ملک و خانه
با فروش هر ملک، فروشنده مکلف است ۵ درصد از ارزش معاملاتی ملک مورد فروش را به عنوان «مالیات بر نقل و انتقال قطعی ملک» پرداخت کند و تا آن زمان، نقل و انتقال در دفترخانه ثبت نخواهد شد.
۷-۳-۲- قوانین مالیات بر اجاره ملک و خانه
با اجاره دادن ملک، موجر مکلف است برحسب مورد بین ۱۵ تا ۲۵ درصد از اجاره بهای سالیانه دریافتی را به عنوان مالیات بر درآمد اجاره به اداره مالیاتی بابت هر سال اجاره پرداخت کند.
۷-۳-۳- قوانین مالیات بر نقل و انتقال سرقفلی
هر کسی که سرقفلی واحد تجاری خود را بفروشد باید ۲ درصد از مبلغ فروش را به عنوان «مالیات حق واگذاری محل» به اداره مالیاتی پرداخت کند.
۷-۳-۴- قوانین مالیات بر خانههای خالی
مالیات بر خانه خالی مالیاتی است که مالک هر خانه خالی باید به عنوان «مالیات خانه خالی» به اداره مالیاتی پرداخت کند. شرط این مالیات این است که خانه در شهرهای بالاتر از ۱۰۰ هزار نفر جمعیت باشد. همچنین خانه در یک سال برای مدت بیش از ۱۲۰ روز خالی از سکنه باشد. این مالیات به صورت ماهانه حساب میشود.
۷-۴- مالیات بر حقوق
تمام اشخاص حقوق بگیر که برای دیگری کار میکنند بابت حقوق دریافتی باید مالیات به میزان حداقل ده درصد حقوق دریافتی پرداخت کنند.
کارفرمایی که حقوق را پرداخت میکند مکلف است مالیات مربوطه را از حقوق قابل پرداخت کسر کند و حساب اداره مالیاتی واریز کند.
البته حقوق سالیانه تا مبلغ ۴۸ میلیون تومان از پرداخت مالیات حقوق معاف است.
۷-۵- مالیات بر درآمد مشاغل
تمامی صاحبان کسب و کار و مشاغلی که در قالبی غیر از شرکت فعالیت میکنند مکلفند بابت درآمد سالیانه خود، مالیات بر درآمد به میزان ۱۵ تا ۲۵ درصد از درآمد مشمول مالیات، پرداخت کنند.
منظور از مشاغل، هر گونه کسب و کار انتفاعی است مثل واردکنندگان، پزشکان، تجار، بیمارستانها، واحدهای تولیدی غیر شرکتی، وکلا، مهندسین و کسبه.
در زمینه مالیات بر درآمد مشاغل، فقط پرداخت مبلغ مالیات کافی نیست. علاوه بر پرداخت مالیات، تکالیف مالیاتی متعدد دیگری نیز وجود دارد. در صورت عدم انجام این تکالیف، جریمه های مالیاتی برای شخص صاحب شغل پیش می آید. از جمله این موارد تسلیم اظهارنامه و دفاتر مالیاتی است.
۷-۶- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
در مواردی که برای کسب و کارتان یک شرکت و یا هر شخص حقوقی دیگری تاسیس میکنید، شرکت تاسیس شده بابت عملکرد و فعالیت سالیانه مکلف به پرداخت مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی به میزان ۲۵ درصد درآمد مشمول مالیات است.
مالیات درآمد اشخاص حقوقی شامل هر نوع شرکتی از جمله شرکتهای سهامی، شرکت با مسئولیت محدود و شرکت تضامنی نیز میشود.
شرکتها نیز به خاطر تکالیف مربوط به مالیات درآمد اشخاص حقوقی، تکالیف دیگری مثل تسلیم اظهارنامه یا ارائه فهرست معاملات فصلی دارند. عدم انجام آنها علاوه بر اینکه موجب جریمه های مالیاتی خواهد بود، برای مدیران شرکت نیز تکالیف و مسئولیت های مالیاتی را ایجاد می کند. خوب است صاحبان کسب و کارها در این موارد از دانش یک وکیل مالیاتی با تجربه بالا بهرهمند شوند.
۷-۷- مالیات بر درآمد اتفاقی
مالیات بر درآمد اتفاقی برای زمانی است که یک شخص، مالی یا وجهی را بطور رایگان بدست آورد. مثلاً وقتی شخصی به شما خانهای ببخشد یا جایزهای به شما تعلق گیرد این درآمد اتفاقی است. دراینصورت باید بابت مال بهدستآمده، مالیات بر درآمد اتفاقی بپردازید. ارزش این مالیات معادل ۱۵ تا ۲۵ درصد ارزش آن مال است.
۷-۸- مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده مالیاتی است که به خرید هر نوع کالا و خدمت تعلق میگیرد. یعنی وقتی چیزی میخرید، فروشنده مکلف است ۹ درصد ارزش خرید را بهعنوان مالیات بر ارزش به فاکتور اضافهکند. تا در نهایت او نیز آن مبلغ را به اداره مالیاتی پرداخت کند.
۷-۹- مالیات بر ارث
یکی از انواع مالیات، مالیات بر ارث است. مالیات بر ارث بر عهده وارثان شخص فوت شدهاست. مالیات بر ارث بابت بدست آوردن و به ارث رسیدن اموال متوفی وارثین است. تا قبل از پرداخت مالیات ارث توسط وراث، آنها نمیتوانند رسماً به عنوان مالک اموال متوفی، این اموال را بفروشند یا معامله کنند.
۷-۱۰- مالیات برحق تمبر
از نظر قانونی صدور و استفاده از برخی اسناد، نیازمند پرداخت مبلغی است که به حق تمبر معروف است. مانند:
۱- هر برگ چک
۲- دانشنامه تحصیلی
۳- کارت شناسایی واحدهای تولیدی
۴- کارت بازرگانی
۵- قراردادهای تسهیلات بانکی
۶- ضمانت نامه های بانکی
۷- و سایر اسنادی که در ماده ۲۶ قانون مالیات های مستقیم بیان شده اند
این اسناد مشمول حق تمبر میشوند.
۸- مودی مالیاتی کیست؟
تا اینجای بحث مالیات چیست به انواع مالیات اشاره کردهایم. در قوانین و مقررات مالیاتی، تکالیف مالیاتی از جمله پرداخت مالیات متوجه کسی است که مودی خوانده میشود. در واقع مودی کسی است که اداره امور مالیاتی میتواند مالیات مربوطه را از او بگیرد.
8-1- تفاوت مودی مالیاتی و صاحب درآمد چیست؟
غالباً مودی همان صاحب درآمد است. ولی گاهی شخصی با اینکه درآمد متعلق به وی نیست در مقابل تکالیف مالیاتی مسئول است. مثلاً در مالیات حقوق بااینکه مالیات واقعی بر عهده حقوق بگیر است ولی کارفرما مکلف است که مالیات را از حقوقی که پرداخت می کند، کسر نماید و به حساب اداره مالیاتی واریز کند، وگرنه اداره مالیاتی میتواند مالیات حقوق را از خود کارفرما بگیرد.
۸-۱-۱- نمونههای تفاوت مودی مالیاتی و صاحب درآمد
تشخیص اینکه چه کسی مودی است برای دفاع درست مالیاتی مهم است. مثلاً در مورد شرکتهای تجاری، مودی مالیاتی خود شرکت است نه سهامداران آن. در برخی موارد نیز مدیران شرکت ممکن است به خاطر درآمد شرکت، به عنوان مودی دارای مسئولیت مالیاتی قلمداد شود.
⚫︎ در مورد مالیات اجاره، موجر یا اجاره دهنده، مودی است.
⚫︎ در مورد مالیات نقل و انتقال املاک، فروشنده ملک، مودی است.
⚫︎ در کسب و کارهای مشارکتی هر یک از شرکاء درنهایت بطور جداگانه مودی هستند. پس هر کدام از شرکا باید مالیات درآمد خودشان را پرداخت کنند.کسبوکاری مشارکتی است که چند نفر با همدیگر بطور مشارکتی تجارت میکنند.
⚫︎ خوب است بدانیم مودی مالیاتی حقوق قانونی قابل توجهی دارد. گاهی اوقات آگاهی و استفاده از آنها به کاهش مالیات کمک شایانی میکند. گاهی لازم است برای آشنایی و آگاهی از حقوق خود در زمینه مالیات با یک وکیل مالیاتی مشورت کنیم.
۸-۲- تکالیف مالیاتی مودیان چیست؟
مودیان مالیاتی به ویژه در مورد درآمدها خود تکالیف مالیاتی زیادی دارند. گاهی عدم انجام تکالیف میتواند جریمههای مالیاتی به دنبال داشته باشد.
از جمله تکالیف مالیاتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- مودیان باید بطور سالانه اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد قانونی به اداره مالیاتی تسلیم کنند. در اظهارنامه درآمدها و هزینههای سالیانه درج میشود.
۲- مودیان باید مالیات خود را در سررسید پرداخت کنند. وگرنه برای هر ماه تاخیر از تاریخ سررسید شدن مالیات و یا ابلاغ مالیات، دو ونیم درصد جریمه میشوند.
۳- باید برای تمام معاملات خود صورتحساب تهیه کنند.
۴- باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند.
۵- باید برای دریافت وجوه معاملات خود از پایانههای پرداخت مورد تایید اداره امور مالیاتی استفاده کنند.
۶- مودیان گروه اول و شرکتها باید دفاتر قانونی، ترازنامه و حساب سود و زیان خود را تهیه کنند. همچنین آن را به اداره مالیات ارائه دهند.
۷- مودیان گروه اول و نیز اشخاص حقوقی باید فهرست معاملات فصلی خود را به اداره امور مالیاتی بفرستند.
باید توجه داشت عدم انجام برخی تکالیف مالیاتی موجب جریمه مالی است. حتی می تواند جرم مالیاتی هم باشد و مجازات حبس را در پی داشته باشد.
۸-۳- گروه بندی مودیان مالیاتی
در مورد مالیات بر درآمد مشاغل، تکالیف همه صاحبان کسب و کار به شکل یکسانی نیست. گروههای مالیاتی مختلفی وجود دارد که تکالیف مالیاتشان با هم تفاوت دارد. برای مثال تکالیف مالیاتی تسلیم اظهارنامه، دفاتر قانون، حساب سود و زیان در گروههای مودیان متفاوت است.
از این نظر مودیان به سه گروه اول، گروه دوم و گروه سوم تقسیمبندی شدهاند.
۸-۳-۱- گروه اول مودیان مالیاتی
گروه اول بیشترین تکالیف مالیاتی را دارند. این گروه شامل کسانی میشوند که درآمد مالیاتی دوسال قبل آنها از پنج میلیارد و پانصد میلیون تومان بیشتر باشد. البته برخی مشاغل صرفنظر از میزان درآمد یاد شده به هر حال مشمول گروه اول هستند. مانند:
⚫︎ واردکنندگان
⚫︎ دارندگان کارت بازرگانی
⚫︎ بیمارستانها و کلینیک های تخصصی
⚫︎ صاحبان واحدهای تولیدی و کارخانجات
⚫︎ صرافیها و موسسات حسابرسی
⚫︎ و برخی مشاغل دیگر.
گروه اول دو تکلیف عمده دارند:
۱- دفاتر قانونی و ترازنامه و حساب سود و زیان تهیه و ارائه کنند.
۲- هر سه ماه، فهرست معاملات فصلی خود را به اداره مالیاتی ارائه کنند.
۸-۳-۲-گروه دوم مودیان مالیاتی
گروه دوم مودیانی هستند که درآمد مالیاتی دوسال قبل آنها بین یک ۱.۸۰۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان تا ۵.۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان باشد. (بین یک میلیارد و هشتصد میلیون تا ۵ میلیارد و پانصد میلیون).
۸-۳-۳- گروه سوم مودیان مالیاتی
سایر مودیانی که در دو گروه قبلی نیستند در گروه ۳ قرار میگیرند. این گروه نسبت به دو گروه قبل، تکالیف مالیاتی کمتری دارند.
۹- هزینه مالیاتی چیست؟
در تعیین مالیات بردرآمد، هم شناسایی و تعیین درآمد سالانه مهم است و به همین اندازه تعیین هزینه هم مهم است. زیرا درآمد مشمول مالیات که درصدی از آن به عنوان مالیات نهایی است، از کسرکردن هزینههای سالیانه کسبوکار مودی از جمع درآمد وی بدستمیآید.
۹-۱- شرایط هزینه های مالیاتی چیست؟
باید دانست که هر هزینهای قابل کسر از جمع درآمد نیست. اولاً باید شرایط قانونی مشخص داشته باشد. ثانیاً در زمره هزینههایی باشد که در ماده ۱۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم به عنوان هزینه قابل قبول به رسمیت شناخته شده باشد. مثل هزینه مربوط به حقوق پرداختی به کارکنان. یا هزینه خرید مواد اولیه استفاده شده در محصول یا هزینه حملونقل و موارد قانونی دیگر.
همچنین علاوه بر هزینههای قابل قبول مالیاتی که در ماده ۱۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم پیشبینی شده است، موارد خاص دیگری از هزینههای قابل قبول در سایر قوانین و مقررات نیز وجود دارد که مودی میتواند کم کردن آن از مجموع درآمد برای تعیین مالیاتش را بخواهد.
از آنجا که هر چقدر هزینه بیشتری مورد قبول اداره مالیاتی قرار گیرد موجب کاهش مالیات میشود. یکی از راهکارهای کاهش مالیات، ابراز درست هزینههای مناسب بر اساس قانون مالیات های مستقیم و سایر قوانین خاص است. وکیل مالیاتی خبره با توجه به شناخت از قوانین و مقررات میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
حرف آخر
در مطلب مالیات چیست با ساختار مالیات در ایران و قانونهای آن آشنا شدیم. در صورتی که سوالی در این خصوص دارید در بخش نظرات با ما درمیان بگذارید. همچنین دفتر وکالت دکتر شهنیایی به منظور مشاوره در زمینهی امور مالیاتی در خدمت شما مودیان محترم است.