وکیل مالیاتی کیست؟

وکیل مالیاتی
وضع و تعیین مالیات برای هر مودی توسط اداره مالیاتی باید در طی مراحل قانونی و براساس قوانین دقیقی صورت گیرد. عدم رعایت هر یک از آنها، چون که موجب ازبین رفتن حقوق مودی می شود، ممنوع است. در عین حال مودی می‌تواند با استناد درست به قوانین و مقررات و نیز واقعیات‌های پرونده از خود در مقابل تضییع حقوق دفاع کند که این مهم با مراجعه به وکیل مالیاتی و متخصص در این زمینه میسر می گردد.

فهرست

۱- وکیل مالیاتی کیست؟

در مطلب مالیات چیست بارها توضیح دادیم که در بسیاری از پرونده‌ها نیاز است از وکیل مالیاتی کمک بگیریم. وکیل مالیاتی شخص صاحب صلاحیت و حرفه‌ای است. وکیل مالیاتی باید چند قابلیت ویژه داشته باشد:

۱- داشتن دانش کافی در مورد قوانین و مقررات مالیاتی

۲- توانایی استدلال و تنظیم لوایح مالیاتی با کیفیت

۳- پیگیری پرونده در مراجع مالیاتی و دیوان عدالت اداری

وکیل مالیاتی برای حفظ حقوق قانونی مودی، حفاظت درمقابل اجحافات مالیاتی و کاهش مالیات، به مودیان خدمات تخصصی ارائه می‌دهد.

۲- از وکیل مالیاتی چه انتظاراتی می‌توانیم داشته باشیم

خوب است بدانیم از وکیل خودمان در امور مالیاتی چه انتظاراتی باید داشته باشیم؟مواردی همچون:

۱- راهنمایی مودی در مورد تنظیم اسناد

۲- طرح اعتراض به اوراق مالیاتی

۳- شرکت در جلسات هیات های حل اختلاف مالیاتی

۴- تهیه لوایح مالیاتی

۵- تهیه و تقدیم دادخواست و پیگیری در دیوان عدالت اداری و یا شورای عالی مالیاتی

وکیل مالیاتی کیست؟
وکالت مالیاتی

۳- چرا باید وکیل مالیاتی داشته باشیم؟

وضع و تعیین مالیات برای هر مودی توسط اداره مالیاتی باید در طی مراحل قانونی و براساس قوانین دقیقی صورت گیرد. عدم رعایت هر یک از آنها، چون که موجب ازبین رفتن حقوق مودی می شود، ممنوع است. در عین حال مودی می‌تواند با استناد درست به قوانین و مقررات و نیز واقعیات‌های پرونده از خود در مقابل تضییع حقوق دفاع کند.

این قوانین و مقررات آنچنان زیاد و پیچیده هستند که شناخت و استناد درست به آنها برای دفاع از مودی تنها از عهده افراد متخصص و کارکشته در این زمینه بر می‌آید.

در بعضی کشورها مانند آمریکا، وکالت در امور مالیاتی آنقدر تخصصی است که حتی در موضوعات مالیاتی نیز دسته‌های تخصصی دیگری درست شده‌اند. همچنین وکلای مالیاتی نیز در دسته خاص مالیاتی کار می کنند.

۴- چرا داشتن وکیل مالیاتی ضروری است؟

دفاع از پرونده‌های مالیاتی، بدون استفاده از دانش وکیل مالیاتی، مثل شرکت در جنگ بدون داشتن ابزار جنگی است. چون قوانین و مقررات آنچنان زیاد و پیچیده هستند که وکالت مالیاتی را امری بسیار تخصصی کرده است.

از همین رو در قوانین مالیاتی و منشور حقوق مودیان در بسیاری از کشورهای دنیا، از حق مودی برای داشتن وکیل مالیاتی به عنوان حق اساسی به منظور تضمین رعایت حقوق و منافع قانونی وی یاد می‌شود.

۵- چه کسانی می‌توانند وکیل مالیاتی باشند؟

بعضی از افراد مانند حسابدارها هم بعضاً به امر وکالت مالیاتی می‌پردازند. اما حتی دانش خود وکلا نیز برای کار در زمینه مالیات کافی نیست. هر وکیلی نمی‌تواند وکیل مالیاتی باشد بلکه باید دانش و تخصص‌های زیر را داشته باشد:

۱- اینکه باید بر همه قوانین و مقررات مالیاتی و نظریات شورای عالی مالیاتی و نیز آرای دیوان عدالت اداری مسلط باشد.

بیشتر بخوانید  کتمان درآمد و یا هزینه غیر واقعی در مالیات چیست و چه عواقبی دارد؟

۲- تجربه کافی در مورد پرونده های مالیاتی را داشته باشد.

۳- دارای قدرت استندلال و استنتاج براساس رویدادها و واقعیات های پرونده و نیز قوانین و مقررات مربوطه باشد.

۴- دارای توانایی نوشتن لایحه مالیاتی مستند، شفاف و نظام مند باشد.

۵- برای دفاع از پرونده های مالیاتی در دیوان عدالت اداری، دارای پروانه وکالت رسمی از کانون وکلای دادگستری باشد.

۶- چه اشخاصی به وکیل مالیاتی نیاز دارند؟

تمام اشخاصی که مودی مالیاتی هستند و سروکارشان با اداره مالیاتی است می‌توانند از وکیل مالیاتی استفاده کنند. اما برخی از مشاغل نیاز بیشتری به وکلای مالیاتی دارند تا بتوانند پرونده‌های مالیاتی خود را پیش ببرند. در برخی کسب‌وکارها حجم مالیات بسیار بالا است. در برخی حساسیت مساله مالیاتی بالا است. در بعضی موارد قوانین و مقررات خاصی نیاز است. بعضی از کسب‌وکارها را در زیر اشاره می‌کنیم:

⚫ شرکت‌های تجاری

⚫ سازندگان حرفه‌ای ساختمان

⚫ واردکنندگان کالا و صاحبان کارت بازرگانی

⚫ صاحبان واحدهای تولیدی و کارخانجات

⚫ بیمارستان ها

⚫ پیمانکاران طرح‌های عمرانی، صنعتی

⚫ حرفه‌های بسیاری دیگر.

۷- کمک وکیل مالیاتی به کاهش مالیات

۷-۱- معافیت های مالیاتی چیست؟

قانون مالیات‌های مستقیم و برخی قوانین دیگر، تعداد قابل‌توجهی معافیت مالیاتی برای صاحبان کسب‌ و‌ کار در درآمدهای مالیاتی پیش‌بینی نموده‌ است.

منظور از معافیت مالیاتی این است که موارد مشخص از درآمد و یا فعالیت درآمدی، از پرداخت مالیات معاف هستند یا اینکه مشمول تسهیلات مالیاتی مثل نرخ صفر مالیاتی هستند به نحوی که در نهایت موجب کاهش مالیات می شود.

معافیت مالیاتی برای طیف وسیعی از صاحبان کسب‌وکار مثل صاحبان واحدهای تولیدی و کارخانجات، بیمارستان‌ها، پیمانکاران قابل‌ استفاده است. 

نکته مهم این است با توجه به اینکه معافیت ها و تسهیلات مالیاتی در قوانین متعدد و گوناگونی پراکنده است و استفاده از آنها شرایط قانونی و حقوقی خاصی دارد لازم است صاحبان کسب و کار برای استفاده از معافیت ها و تسهیلات مالیاتی به منظور کاهش مالیات خود، از وکیل مالیاتی آشنا به امتیازات و معافیت های مالیاتی استفاده کنند.

۷-۲- فرار مالیاتی چیست؟

انگیزه صاحبان کسب و کار برای کاهش مالیات کاملاً طبیعی و قانونی است. 

قوانین و تخصص مالیاتی در بردارنده موقعیت‌هایی است که هر صاحب کسب و کار می تواند با شناخت این موقعیت ها و تطبیق دادن عملیات خود با این موقعیت ها، از تمام ظرفیت قانونی برای کاهش مالیات به ویژه با استفاده از وکیل مالیاتی خبره استفاده کند.

با این حال باید دانست شناخت و استفاده از این ظرفیت‌ها برای کاهش مالیات، به معنای ارتکاب کارهایی برای فرار مالیاتی نیست. فرار مالیاتی برخلاف اقدام قانونی برای کاهش مالیات، نه تنها قانونی نیست بلکه می تواند موجب جرم مالیاتی نیز باشد. 

بیشتر بخوانید   نکاتی در مورد وضعیت و مسئولیت های مالیاتی مدیران شرکت های تجاری

فرار مالیاتی اقدامی خلاف قانون برای عدم پرداخت مالیات با استفاده از روش های غیر قانونی است مثل کتمان درآمد و یا هزینه غیر واقعی.

بین فرار مالیاتی از یک سو و استفاده از ظرفیت های قانونی برای کاهش مالیات از سوی دیگر، مرز مشخص و نزدیکی وجود دارد. پس برای پرهیز از گرفتار شدن در تخلف فرار مالیاتی، حتماً برای انجام اقدامات برای کاهش مالیات از کمک‌های وکیل مالیاتی استفاده کنید. در این صورت هم مالیات شما بطور قانونی کاهش پیدا می‌کند و هم از ریسک فرار مالیاتی دور می‌شوید.

۷-۳- کاهش مالیات چیست؟

برخلاف فرار مالیاتی که در بردارنده اقدامات خلاف و غیر قانونی برای نپرداختن مالیات است، یک سری ظرفیت های قانونی برای صاحبان کسب و کار وجود دارد که شناخت از آنها باعث در پیش گرفتن راهکارهایی برای کاهش مالیات می شود.

مثلاً در موارد زیادی، هدایت هزینه ها به سمت مخارج مشخصی و توصیف درست آن در اسناد حسابداری باعث می شود که بتوانید این هزینه ها را به عنوان هزینه قابل قبول از جمع درآمد کسر کنید و در نهایت مالیات کمتری بپردازید یا انتقال فعالیت به حوزه های مالیاتی معاف، در نهایت مالیات شما را کاهش می دهد. 

در پیش گرفتن اقدامات قانونی برای کاهش مالیات کاملاً مشروع است و هیچ اشکالی ندارد منتها باید همراه با شناخت کافی از قوانین و مقررات مالیاتی و استفاده از وکیل مالیاتی برای دفاع از آن صورت گیرد تا موجب دردسر مالیاتی با اداره مالیاتی نشود.

۷-۴- اعتراض به تصمیمات مالیاتی

اداره مالیاتی اختیار تعیین مالیات و گرفتن تصمیمات مالیاتی برای هر مودی را دارد. اما اولاً این اختیار و مالیات باید در چارچوب قانونی و رعایت حقوق مودی باشد. دوم اینکه مودی دارای حقوق متعدد اعتراض به این تصمیمات مالیاتی است.

حقوق اعتراضی مودی شامل اعتراض به اوراق و تصمیمات مالیاتی در هیات‌های حل اختلاف مالیاتی، شورای عالی مالیاتی و دیوان عدالت اداری می‌شود.

طرح درست، مستدل و مستند اعتراض می‌تواند به کاهش قابل توجه مالیات منجر شود. حتی جرایم مالیاتی را برطرف کند یا حتی اینکه مالیات غیر قانونی منتفی شود.

اعتراض باید در مسیر قانونی باشد. همچنین با استفاده از تمام ظرفیت های قانونی و با آگاهی کامل از آنها صورت گیرد. وگرنه موجب تلف شدن حقوق اعتراضی و چه‌ بسا پرداخت مالیات غیر قانونی می‌شود.

اعتراض مالیاتی باید در مهلت قانونی محدودی از ابلاغ قانونی و یا ابلاغ واقعی اوراق مالیاتی صورت بگیرد. وگرنه اساساً اعتراض خارج از موعد قابل رسیدگی نخواهد بود. 

8- نقش وکیل مالیاتی در جرائم مالیاتی

۸-۱- انواع جرایم مالیاتی

موضوع مالیات در تمام کشورها در زمره موضوعات مهم و ضروری برای اداره امور جامعه و تامین نیازهای عمومی است. به‌همین‌دلیل برخی رفتارهای نادرست مالیاتی توسط مودی یا اشخاص ثالث طبق قانون جرم است و مستوجب مجازات شناخته شده است. از جمله این موارد:

بیشتر بخوانید  همه آنچه صاحبان بیمارستان ها و یا کلینیک های تخصصی باید راجع به وضعیت مالیاتی خود بدانند

۱- کتمان درآمد یا اعلام هزینه غیر واقعی توسط مودی

۲- عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی برای سه سال متوالی

۳- استفاده از کارت بازرگانی دیگران به منظور فرار مالیاتی

۴- عدم کسر مالیات از حقوق کارگر توسط کارفرمای وی

۵- تنظیم اسناد و دفاتر برخلاف واقع

این جرایم مالیاتی دارای شرایط و عواقب خاصی است. به همین دلیل برای همه مودیان مالیاتی لازم است با شناخت از جرایم مالیاتی، از وکیل مالیاتی برای دفاع از خود در موارد اتهام جرم مالیاتی استفاده کنند.

۸-۲- انتقال مال برای عدم پرداخت مالیات

وقتی مالیات با ابلاغ برگ تشخیص و پایان مراحل اعتراض قطعی شود، اداره مالیاتی می تواند مالیات را با توقیف و  فروش اموال مودی، وصول کند به همین دلیل برخی مودیان از ترس توقیف مال آنها توسط اداره مالیاتی، آن را به همسر یا فرزندان خود و یا دیگران واگذار می کنند.

باید دانست که چنین واگذاری می تواند از نظر قانونی هم جرم و هم باطل باشد. 

البته داشتن بدهی مالیاتی، نافی حق مودی در فروش اموال خود نیست. بنابراین در مواردی‌ که بدهکار مالیاتی قصد فروش مال خود را دارد باید از احتمال ایراد اداره مالیاتی برای باطل کردن فروش مطلع باشد. در صورت ادعای اداره مالیاتی در این خصوص، از وکیل مالیاتی برای دفاع مستند از عمل خود استفاده کند. 

8-3- کتمان درآمد و هزینه‌های غیر واقعی

از نظر قانونی، مالیات، بر درآمد مشمول مالیات تعلق می گیرد. درآمد مشمول مالیات نیز با کم کردن هزینه سالیانه مودی از جمع درآمد او بدست می آید.

 برای محاسبه مالیات شخص، هر چقدر درآمد وی بیشتر باشد مالیات نیز بیشتر خواهد بود. از سوی دیگر هر چقدر هزینه مودی بیشتر باشد این هزینه چون از جمع درآمد کسر می شود به عنوان  کاهنده مالیات عمل می کند.

به همین دلیل برخی مودیان برای کاهش مالیات خود، درآمد خود را کتمان می‌کنند. یا اینکه هزینه را بیش از اندازه واقعی اعلام می‌کنند. باید دانست این عمل غیر قانونی است و علاوه بر اینکه موجب جریمه مالیاتی مودی می شود نوعی جرم است. حتی ممکن است با مجازات حبس همراه باشد. 

با توجه عواقب سخت ارتکاب کتمان درآمد و یا اعلام هزینه غیر واقعی، لازم است در مواردی که با پرونده چنین مواردی مواجه شدید از وکیل مالیاتی استفاده کنید تا با استفاده از تمام ظرفیت های قانونی دفاع لازم را انجام دهد.

دکتر شهنیایی
همین حالا وقت مشاوره رزرو کنید
و مشکل خود را حل کنید!
بسیاری از مشکلات حقوقی بدون کمک وکیل قابل حل نیستند.

۲ پاسخ

تجاری و مالی

دریافت آخرین مقالات و قوانین مالیاتی، تجاری و بانکی